Hágóvas: egy vagy két első foggal?

Technikai ismeretek - 2. rész

Minden túra előtt ki kell választai a terepviszonyoknak legmegfelelőbb hágóvasat. Íme néhány jó tanács a legjobb konfiguráció kiválasztásához.

Két első fog
A két első fog használata nagy oldalirányú stabilitást biztosít.

• Két hosszú első fog: optimális kofiguráció hó- és jégkuloárokhoz vagy könnyebb jégmászáshoz. Ahol a jeget hó fedi, a hosszú fogakkal könnyebb megtalálni a jeget a hó alatt.
• Két rövid első fog: ajánlott vegyes terepre, ahol kő és nagyon kemény jég egyaránt előfordul. Rövid első fogakkal használva a második fogak megtámaszkodnak a kőzeten vagy a jégen, így stabilitást nyújtanak és kímélik a vádlit.


• Aszimmetrikus első fogak: elsősorban profi mászóknak ajánlott konfiguráció, igen nehéz, technikás vegyes terepre. Ennél a változatnál a mozgás közelít a sziklamászáshoz, a lábfej kissé kifordul és a sarkak megemelkednek.

 


Egy első fog

Ez a dry-tooling műfajának legmegfelelőbb konfiguráció, mely a bokának nagy mozgásszabadságot biztosít. Segítségével a lépések belső vagy külső lábéllel is megléphetők, és kiválóan használható peremeken vagy repedésekben. Jégmászásnál inkább a technikásabb utakhoz ajánljuk ezt a konfigurációt és/vagy kemény jégre, amikor fontos a pontosság. Az egyetlen első fog jobban behatol a jégbe és kevesebb szilánkot tör le, mint a két első fog. Jégcsavar után maradt lyukakba való beakasztásra is alkalmasabb ez a konfiguráció.

Az első rögzítőrendszer beállítása
A rögzítőrendszer beállításakor a cipőt a hágóvason előre vagy hátra elmozdítva beállíthatja, mennyire hatoljon be az első fog a jégbe.

 

FIGYELEM!
Ez a tájékoztató nem tartalmaz minden szükséges tudnivalót. Olvassa el a használati utasításokat és a technikai útmutatókat is. A megfelelő képzés elengedhetetlen!
 

► Ha szeretnél többet megtudni a Petzl Lynx hágóvasról, kattints ide vagy a fenti képre.

► Még több Petzl hágóvas itt.

► Még több Petzl jégcsákány itt.

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu