Hogyan válassz hegymászósisakot?

A sisak a vertikális sportok elengedhetetlen biztonsági felszerelése.

Nem csak a leeső kövekkel szemben nyújt védelmet, de az esések során bekövetkező fejsérülésektől is óv minket, repedések és kiálló szikladarabok esetén jól véd az ütések és karcolások ellen. Jelentősége vitathatatlan, mégis sokszor mellőzik használatát.

A sisak viselése már a hegy megközelítésénél is fontos lehet, ha fennáll a kőhullás lehetősége. A természeti erők (pl. hőmérséklet ingadozás, csapadék, szél) is megindíthatnak kőhullásokat, de akár a fölöttünk haladó emberek vagy állatok is elindíthatnak egy-egy követ, sőt a kőhullás megindulhat spontán is.

Manapság sokféle típusú sisak kapható, mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya. A speciális polisztirénből kiszülő sisakok (pl. Petzl Meteor III+) nagyon könnyűek, de a kisebb behatások is nyomot hagynak a héjon. Hibrid technológiák és anyagok alkalmazásával ma már ötvözhetők a különböző anyagok jó tulajdonságai. A Petzl Elios-nál például a könnyebb ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) héj és a hab belső rész kombinációjával a Petzl remek egyensúlyt teremtett a súly és az időtállóság terén. A Petzl termékei 30 évnyi fejlesztőmunkát és innovációt tükröznek. A Petzl sisakok védelmet nyújtanak a hegyi sportolóknak és megfelelnek az EN és UIAA elvárásainak. Kényelmes, gyors, egyszerű, legtöbbször egy kézzel vagy kesztyűben is elvégezhető állítási lehetőséget kínálnak és kitűnően szellőznek. A csatok oldalra kerültek, nem pedig az áll alá, ahol a csat útban van és nyom. Puha, kényelmes hevederek segítik az állítást, a fejlámpatartó klipsz pedig csak egy a számtalan Petzl innováció közül, melyek felhőtlenné és igazán élvezetessé teszik a nélkülözhetetlen sisakok viselését a hegyen.


Mire figyeljünk a sisak kiválasztásakor?

 • Sisakunk kiválasztásakor elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen tevékenységhez szeretnénk azt használni. Az általános munkavédelmi-, görkoris- vagy kerékpárossisakok nem alkalmasak mászásra, mert ezek szellőzőnyílásait és energiaelnyelő képességeit más követelményeket szem előtt tartva fejlesztették ki.
   
 • A legtöbb sisak esetében a fejkörfogat mérete nagy tartományban állítható, legtöbbször több méret is kapható. A méret kiválasztásánál nem szabad megfeledkezni arról, hogy esetlegesen hidegebb időben, télen is hordani fogjuk, így érdemes úgy megválasztani a méretet, hogy megfelelő bőségűre tudjuk állítani egy sapka viselésénél is.
 • Kényelmi szempont ugyan, de a hegyen fontos szerepe lehet, hogy egyszerűen és gyorsan tudjuk állítani az állhevedert és a homlokpántot.
   
 • Válasszunk jól szellőző sisakot, akik pedig télen is nagy szerepet szánnak ennek a felszerelésnek, találnak olyan modellt is, melynek szellőzői hidegben bezárhatók.
   
 • Fontos, hogy fejlámpatartó klipszek is legyenek a sisakon, hisz senki sem szeretné sötédeskor a hegyről lefelé jövet, hogy a fejlámpája önálló útra keljen.
   
 • Manapság már léteznek kifejezetten nők számára kifejlesztett sisakok is, például a Petzl Elia. Ezek a sisakok nem csak színükkel kedveznek a hölgyeknek, de a hosszú hajjal és egyéb női frizuramegoldásokkal is kompatibilis megoldást kínálnak, hogy a lányok is teljes kényelemben érezhessék magukat a hegyen.
   
 • A gyermekekről sem szabad megfeletkeznünk, számukra is készülnek kis méretű sisakok. Kerüljük a felnőtt sisakok használatát gyerekeknél.

Nézd meg a nők igényeire tervezett Petzl ELIA sisak-ot bemutató videónkat Nina Caprez és Mélissa Le Nevé közreműködésével!

Manapság már számtalan kényelmi funkció teszi szinte észrevehetetlenné a sisak viseletét. Komfortos és dizájnos sisakmegoldásokat kínálnak a mai hegymászósisakok, és ne feledkezzünk meg a legfontosabb szemontról, a biztonságról sem. A sisak életet menthet, viseljétek!

Még több infó a Petzl ELIA II női sisakról

Tovább a Petzl sisakokhoz

 

Kapcsolat

 • Cégnév: Gránit Design Kft.
 • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
 • Tel.: +36 30 656 7702
 • Fax: +36 99 523 295
 • E-mail: info@granit.co.hu