Gleccseren való haladás párosával

Technikai ismeretek - 1. rész

Ez a tájékoztató nem tartalmaz minden szükséges tudnivalót. Olvassa el a használati utasításokat és a technikai útmutatókat is. A megfelelő képzés elengedhetetlen!

Gleccserjárás közben az egyik legnagyobb veszélyt a hasadékba zuhanás jelenti. A gleccseren alapvető követelmény, hogy legyen a mászóknál felszerelés húzórendszer kiépítéséhez és hogy ismerjék a megfelelő mentési technikákat. Társunk hasadékba zuhanásakor azonban az elsődleges feladat megállítani a zuhanást anélkül, hogy társunk magával rántana. Két mászó esetén az ellensúly egyetlen mászó lesz. Így aztán rendkívül fontos, hogy mindent tőlünk telhetőt megtegyünk...

A bekötés távolsága
A két mászó a kötél két végére köti be magát. Ezt követően a köztük lévő távolság a mellkasukon viselt, leblokkolt kötéllel állítható. Minél nagyobb a hasadékba zuhanás veszélye, annál nagyobb legyen a bekötés távolsága. Mindkét mászónál legyen elegendő kötél a húzórendszer kiépítésére.

Fékezőcsomók puha hóban
Kössön a kötélre 2 méterenként csomót (pereccsomó, tehénfarok, pillangócsomó stb.). A csomók súrlódása a havon és a hasadék szélén segít az esés megfékezésében.


Figyelem, a kötélre kötött csomók nehezítik a húzórendszer kiépítését. Két lehetőség van:

  • 1. megoldás: építse ki a húzórendszert a csomózott kötélen (lásd a„Hasadékból való mentés: húzórendszer csomózott kötélen” c. pontot),
     
  • 2. megoldás: a mászónal elegendő a csomózatlan kötélszál a húzórendszer kiépítéséhez és a bajbajutotthoz való leengedéshez (rendelkezhet pl. ennyi szabad kötéllel, ha összekötve használ két 50-60 m hosszú kötelet).

A kötél a mászók között maradjon feszes

A mászók közlekedés közben tartsák feszesen a kötelet maguk között, kezükben se tartsanak kötélhurkokat. Ha a kötél laza, a hasadékba zuhanó mászó nagy sebességet ér el, amit a társa már nem tud megállítani, és fennáll a veszélye, hogy magával rántja őt a hasadékba.Ez a tájékoztató nem tartalmaz minden szükséges tudnivalót. Olvassa el a használati utasításokat és a technikai útmutatókat is. A megfelelő képzés elengedhetetlen!

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu