Az Annapurna megmászásának története

A 8091 méter magas Annapurna a Föld 10. legmagasabb hegye és a világ legveszélyesebb nyolcezrese.


Légifelvétel az Annapurna vonulatáról.

A nepáli csúcs a hegymászás történetének egyik fontos szereplője, mert ez volt az első megmászott 8000 méter feletti csúcs. 1950-ben egy francia expedíció két tagja, Maurice Herzog és Louis Lachenal bizonyította be, hogy fiziológiailag és technikailag is lehetséges 8000 méter fölé mászni. Teljesítményük jelentőségét növeli, hogy palackozott oxigén használata nélkül másztak, jóval megelőzve korukat. Igaz, a csúcsrohamban mindketten komoly fagyási sérüléseket szenvedtek. Maurice Herzog, 1951-ben megjelent Annapurna című könyvében számol bea kalandról, mely nem mellesleg a hegymászó könyvek egyik nagy klasszikusa. A francia expedíció tagjai: Maurice Herzog, Lionel Terray, Gaston Rébuffat, Marcel Ichac, Jean Couzy, Marcel Schatz, Jacques Oudot, Francis de Noyelle.


Maurice Herzog, 1950.

A világ második megmászott nyolcezresére, a Mount Everestre három évvel később oxigén segítségével jutott fel Hillary és Norgay. Az Annapurna második megmászására húsz évet kellett várni: 1970-ben egy brit expedíció jutott fel a csúcsra, mégpedig a hatalmas kihívást jelentő déli oldalon. Az expedíció Chris Bonington vezetésével indult a hegyre de a csúcsot csak Don Whillans és Dougal Haston érték el.

1978-ban Arlene Blum vezetésével egy női csapat könyvelhette el az Annapurna első amerikai megmászását. Az első csúcstámadó csapatban Vera Komarkova és Irene Miller, Mingma Tsering és Chewang Ringjing sherpákkal érték el a csúcsot 1978. október 15-én. Sajnálatos módon a második csúcstámadó csapat tagjai, Alison Chadwick-Onyszkiewicz és Vera Watson életüket vesztették a mászásban.

1987-ben Jerzy Kukuczka és Artur Hajzer február 3-án hajották végre a csúcs első sikeres téli megmászását, míg az első szóló mászás a szlovén mászó Tomaž Humar nevéhez fűződik. A déli oldalt mászva 2007 októberében érte el a csúcsot.

A statisztikák szerint az Annapurna a legveszélyesebb a 14 nyolcezres közül. 2005-ig mindösszesen 103 sikeres csúcstámadás történt és 56-an vesztették életüket a hegyen, a legtöbb halálesetet a lavina okozták, melyről hírhedt a hegy. Sokan a híres mászók küzül is az Annapurnán vesztették életüket, mint például az orosz Anatoli Boukreev (1997), Christian Kuntner (2005) és Iñaki Ochoa (2008).

A 2012-es magyar expedíció az Annapurna északi oldaláról indul a csúcsra, ahonnan az első mászók is sikert értek el. Ez az út nem technikai nehézségei miatt közismert, hanem mert igen lavinaveszélyes terepen vezet.


A 2012-es magyar Annapurna expedíció tagai: Horváth Tibor, Mécs László, Földes András, Kollár Lajos, Erőss Zsolt

Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu