A világítás hatékonysága

A Petzl speciális, átfogó mérési módszerének köszönhetõen a fejlámpák teljesítményét és mûszaki adatait maximális pontossággal adja meg. Az így kapott értékeket közvetlenül összehasonlítva a különbözõ modellek teljesítménye is összevethetõ. Ezek az adatok megkönnyítik a felhasználónak az igényeinek és elvárásainak leginkább megfelelõ fejlámpa kiválasztását.

A Petzl speciális, átfogó mérési módszerének köszönhetõen a fejlámpák teljesítményét és mûszaki adatait maximális pontossággal adja meg. Az így kapott értékeket közvetlenül összehasonlítva a különbözõ modellek teljesítménye is összevethetõ. Ezek az adatok megkönnyítik a felhasználónak az igényeinek és elvárásainak leginkább megfelelõ fejlámpa kiválasztását.
A Petzl mérési módszere
A Petzl mérési módszerénél az adott modellbõl öt darab, szigorúan azonos fejlámpát tesztelnek le a laboratóriumban. Ezeket véletlenszerűen emelik le, a közvetlenül a gyártósorokról. Az így kiválasztott lámpákat egyesével, egyenként két készlet új, azonos gyártmányú és gyártási idejű elemmel vagy tölthető akkumulátorral vizsgálják meg. Az elem nélkül szállított lámpákat új alkáli elemekkel tesztelik. Az állandó környezet és - különösen az elemek és akkumulátorok tekintetében - az összehasonlítható eredmények érdekében minden mérést 20 °C-on végeznek. A végleges adatok minden egyes paraméterre vonatkozóan ennek a tíz mérésnek (öt darab lámpa két-két készlet tápegységgel) a számtani átlaga.

Fénymérés a laboratóriumban – Fotó: T.Marchand

Minimális fényerő
Mielőtt a világítótávolság és az üzemidő méréséhez hozzákezdenénk, meg kell határozni egy olyan minimális fénymennyiséget, amely alatt a lámpa már nem használható vagyis amely fényerő alatt a világítás már nem tesz lehetővé megfelelő látásviszonyokat. A Petzl ezt az értéket a teliholdas éjszaka világosságát közelítő 0,25 lux értékre becsüli. Ez az a minimális érték, melyet a fejlámpák világítótávolságának és üzemidejének mérésénél alapul veszünk.


A fényáram
A fényáram értéke (ill. mennyisége) megmutatja a lámpa minden irányban kibocsátott összes fény mennyiségét. A fényáram mennyisége lumenben (lm) fejezhetõ ki. A fényáram értékét laboratóriumban, gömb felületű mérőműszerrel mérjük. Ez a mérés kiegészíti a világítótávolság mérését. A különbözõ fényforrások ugyanakkora világítótávolság esetén kisebb vagy nagyobb intenzitással világíthatnak. Az elemek energiaszintjének csökkenésével a világítótávolsághoz hasonlóan a fényáram is fokozatosan csökken. A Petzl feltünteti a maximális üzemmódban mért fényáramot, mely megmutatja az egyes lámpák maximális teljesítményét.
Néhány példa a fényáram mennyiségére:
- Telihold: 0,25 lumen,
- Gyertyafény: 10 lumen,
- Jól kivilágított utca: 20 - 70 lumen (/ m²),
- Otthoni világítás: 100 - 200 lumen,
- Éjszakai stadion, sportcsarnok: 1500 lumen (/ m²).


Üzemidő
Az üzemidő az az időtartam, amelynek során a fejlámpa fényereje a fénycsóva tengelyében mérve 2 méteres távolságban még legalább 0,25 lux. Ha a fejlámpa fényereje ez alá az érték alá csökken, a fény mennyisége már nem lesz elegendõ, hogy a felhasználó közlekedjen, olvasson vagy egyéb tevékenységet folytasson.
Világítótávolság
A Petzl mérési módszerének definíciója szerint a világítótávolság az a távolság, amelyben a fejlámpa fényének fényárama még legalább 0,25 lux vagy annál több.
Szabályozott fejlámpák
A szabályozott fényerejű fejlámpák rendelkeznek egy olyan elektronikus berendezéssel, mely adott ideig lehetővé teszi, hogy a lámpa világítótávolsága ne csökkenjen. A lámpa adatai között ezt a távolság/idõtartam adatot is közöljük. Mihelyt a rendelkezésre álló energia erre nem elég, a szabályozórendszer automatikusan kikapcsol. A világítás fényereje ekkor lecsökken, a lámpa túlélõ üzemmódra vált, elegendõ idõt biztosítva a felhasználónak az elemcserére.


Nem szabályozott fényerejű fejlámpák
A nem szabályozott fényerejû fejlámpák világítótávolsága az elemek kimerülésével fokozatosan csökken.
A világítótávolságot ezeknél a lámpáknál a következő időpontokban mérjük:
- 30 perc használat után (eseti használat),
- 10 óra használat után (tartós használat),
- 30 óra használat után.


Jelzőfények üzemideje
A Petzl véleménye szerint a jelzőfény akkor hatékony, ha legalább 100 m távolságból látható. Ez alatt az érték alatt a jelzőfény már nem elegendő ahhoz, hogy jól észrevehető legyen és nem nyújt megfelelő biztonságot. A jelzõfényeknél megadott üzemidõ azt az idõtartamot jelzi, mely során a termék fényereje 100 m távolságban (a fénycsóva tengelyében) mérve legalább 0,00001 lux.
 

Szólj hozzá

MaryDaf
2019-12-14 09:26:52
[url=https://elimite2.com/]elimite cream over the counter[/url]

PaulDaf
2019-12-11 03:36:55
[url=https://elimite2.com/]elimite cream[/url]

MarkDaf
2019-12-04 12:27:13
[url=https://elimite2.com/]buy elimite otc[/url]

LisaDaf
2019-12-02 02:43:36
[url=http://elimite2.com/]generic elimite cream price[/url]

PaulDaf
2019-11-26 11:38:34
[url=https://elimite2.com/]elimite cream over the counter[/url]








Kapcsolat

  • Cégnév: Gránit Design Kft.
  • Cím: 2040 Budaörs, Gyár utca 2. (Fashion Trend Center)
  • Tel.: +36 30 656 7702
  • Fax: +36 99 523 295
  • E-mail: info@granit.co.hu